100-steg

100-steg

Dekorativ bild

Nu gör vi Mobilia ännu mer hållbart. Att återanvända, ta tillvara och samtidigt tänka nytt finns i vårt DNA. Vi arbetar ständigt med vårt hållbarhetsarbete och det kommer du att märka i både smått och stort när du besöker oss.

Vår bevarade historiska arkitektur är lätt att se, precis som våra elbilsstationer, lånecyklar och växtlighet på torget. Andra saker är mer osynliga men lika viktiga, som miljöcertifieringar och gröna hyresavtal. Därför tänker vi bli bättre på att tala om vad vi gör för att skapa ett ännu mer hållbart och grönt Mobilia. Har du tankar och idéer kring detta är du välkommen att kontakta oss. Vår långsiktiga resa med att bli Malmös grönaste handelskvarter fortsätter och är en pågående resa.

Följ allt som händer på plats, här på hemsidan och på Facebook och Instagram. #100steg

1/100 BIKUPOR PÅ TAKET
Om det surrar lite extra nästa gång du hälsar på kan det bero på att vi har satt ut två bikupor på taket ovanför Salong Josefina. Här bor mellan 40.000 och 180.000 bin som hjälper till att skapa en bra stadsmiljö med biologisk mångfald. Produkter från pollinerade växter är mycket viktiga för oss. I en tredjedel av all mat vi äter har ett bi varit inblandat. Bin är idag en hotad art och om bina försvinner så riskerar också vissa växtarter som är beroende av bina att försvinna. Stadens omväxlande biotop, med grönområden, parker och trädgårdar, gör att bina trivs. Som tack får vi god och näringsrik honung. Visste du att ett enstaka bi måste flyga i fem dagar besöka 50.000 blommor för att skaffa nektar till ett gram honung? Under vintern äter bina honungen själva, men till sommaren hoppas vi få smaka vår egen goda Mobiliahonung, av nektar från lindarna längs Stadiongatan. 

2/100 SEDUMTAK
Några tak i vårt kvarter, bland annat på Burger King och kundvagnsskjulet vid ICA Malmborgs, har fått växtlighet som både är vacker att se på och bra för miljön. Att ha gröna tak på våra hus är en tradition som går långt tillbaka i Sverige. Idag är det inte gräs och torv utan annan växtlighet som används, ofta är det fetbladiga växter som tål torka bra och som klarar sig med ett tunt lager jord. Vi använder en blandning av mossa och sedum från odlingar i Småland. När det regnar fördröjer och minskar sedumtaken avrinningen med upp till 50 % till dagvattnet, vilket minskar risken för att kommunernas avloppsnät ska bli överbelastat. Dessutom skyddar växterna takmaterialet och hjälper till att isolera.

3/100 UTEGYM
Vi vet alla att det är bra att träna, men också hur svårt det är att verkligen få till det i vardagen. Men nu kan alla ursäkter om att det är dyrt eller svårt att passa tider på gymmet, avfärdas. Kom och träna på vårt utegym på torget! Här kan du träna dygnet runt, året om och det är helt gratis. Du behöver ingen särskild utrustning, bara bra skor och kläder efter väder. Vid våra tre stationer tränar du enkelt alla de stora muskelgrupperna – på dina villkor och med din egen kropp som motvikt. En perfekt mötesplats att träffa träningskompisarna och värma upp, eller avsluta efter en skön runda i Pildammsparken.

4/100 MILJÖCERTIFIERAD BYGGNAD
Vårt centrumhus är miljöcertifierat enligt det mest kända internationella miljöstandarden för byggnader, BREEAM. Områden som betygsätts är bland annat byggnadens energianvändning, vattenhushållning och påverkan på närmiljön. En historisk inventering visade att det bakom 1960-talets skal fanns kulturhistoriska skatter. Under ombyggnaden av Mobilia användes återvunnet tegel och hållbara material. De vackra gamla tegelfasaderna stagades upp och de rundbågade gjutjärnsfönstren togs tillvara. Sättet som vi vävde samman gamla industribyggnader med modern bebyggelse gav oss också Malmö stads stadsbyggnadspris 2014. Att blicka tillbaka verkar helt klart vara framtiden. Här kan du läsa mer om BREEAM.

5/100 CYKELPARKERING MED 700 PLATSER
Visste du att Malmö rankats som en av världens mest cykelvänliga städer? Var fjärde resa i Malmö görs med cykel. Att cykla är smart, både för hälsan och miljön. Därför vill vi göra det enkelt för dig att också ta cykeln till Mobilia. Du kan cykla från centrala Malmö till Mobilia på 20 minuter. Det går cykelbanor rakt genom vårt kvarter. Vi har gott om cykelparkeringsplatser nära ingångarna, många av dem är under tak. Dessutom har vi både cykelpump och en hyrcykelstation (vid Per Albin Hanssons väg). 

6/100 KUL PÅ HJUL
Vi är stolt aktivitetspartner till cykelprojektet Kul på hjul och arrangerar under året flera event på vårt tillsammantorg. Kul på hjul är ett integrationsprojekt där vi med cykeln som verktyg arbetar för att öka rörelsen i staden bland barn och ungdomar. Projektet drivs av FC Rosengård i nära samarbete med Röda Korset, Tjejer i förening/ABF och Malmö stad. Att kunna cykla är att vara fri. Se nya platser och få nya intryck – alltså helt enkelt ha kul på hjul.

7/100 SPINNERIETS TRÄDGÅRD
Barnen från förskolan Spinneriet har planterat och sått fröer på vårt utomhustorg. Här kommer det att växa brytbönor, morötter, solrosor, tomater, smultron och jordgubbar. I en alldeles egen del av torget står deras nu prunkande pallkragar, omgärdade av staket och ett plank med solrosor som aldrig vissnar. Här vattnar de och sköter omsorgsfullt sina plantor i spänd väntan på att få skörda. Att följa utvecklingen från litet frö till morot som går att äta är magisk och lärorik – inte bara för barnen. Under tiden får vi alla njuta av grönskan.

8/100 HYRCYKLAR
Sedan 2016 har Malmö har ett unikt hyrcykelsystem med namnet "Malmö by bike" – en lösning som välkomnats av många Malmöbor. På Per Albin Hansson väg, runt hörnan vid Salong Josefina, finns en av stationerna. Där väntar sprillans nya hyrcyklar på att få ta dig runt på Malmös över 510 km cykelväg. Året om, dygnet runt. Hyrcyklarna är till för alla som vill röra sig i Malmö utan bil: pendlare, turister och tillfälliga besökare såväl som Malmöbor. Att cykla är snabbt, smidigt och billigt och det absolut bästa sättet att uppleva Malmö. Dessutom är det ju bra för både hälsan och miljön!

9/100 SOMMARSCEN PÅ MOBILIA
Sommarscen, som är en del av Kulturförvaltningen i Malmö stad, arbetar för att väcka nyfikenhet för scenkonst i alla former. De presenterar varje sommar minst 150 föreställningar under bar himmel, på 30-40 olika spelplatser runt om i Malmö. Det är alltid fri entré och publiken bjuds på en mångfald av scenkonst för barn, unga och vuxna under två sommarmånader. Ambitionen är att ständigt utmana, överraska och inspirera. För fjärde året i rad besöker Sommarscen vårt utomhustorg och i år är det Skånes Dansteater och ett sydafrikanskt band som våra besökare får njuta av.

10/100 OLIVLUND PÅ TORGET
Granne med vår barnträdgård på torget har vi planterat fem stycken olivträd som tar Sicilien till Mobilia. I den här oasen kan du sitta och drömma dig bort en stund. Blommorna som sitter i bladvecken är små, vita och väldoftande. De saknar nektar, och lockar alltså inte insekter som pollinerare. Pollineringen sker i stället med vindens hjälp. Inte förrän trädet blivit fem år gammalt börjar det bära frukt, så vi får vänta några år på att få äta goda Mobilia oliver.

11/100 VI ÖPPNAR INSEKTSHOTELL
Vi bjuder in alla insekter att bo hos oss och slår upp dörrarna till Mobilias 3st insektshotell! Våra pollinerarvänner är viktiga för blommor och träd och hjälper även till att bekämpa skadeinsekter. Många insekters naturliga livsmiljö har tyvärr försvunnit på grund av förändringar i miljön. Detta är ett sätt hjälpa dem att hitta en plats att bo, lägga sina ägg och söka skydd för kyla. Våra insektshotell finns på centrumhusets fasad in mot torget. Vill du också göra en insats för bostadsbristen? Sätt upp ett eget insektshotell. Bästa placeringen ett skyddat östläge, i närheten av blommande växter eller träd.

12/100 NYPLANTERING AV TRÄD
På Trelleborgsvägen har vi planterat ståtliga ambra- och rosenmagnoliaträd. De nya träden samsas med träd som stolta har stått här i över 50 år. Nyplantering av träd är viktigt eftersom det minskar de negativa effekterna av klimatförändringarna. I staden hjälper träden till att förbättra den förorenade luften och fånga upp stoft från biltrafiken. Ambra är ett träd från Medelhavsområdet, med vackra lönnliknande blad. Ur trädets väldoftande sav kan man utvinna ett ämne som bland annat använts i parfymindustrin. Magnolian var ett av de första blommande träden som utvecklades på jorden. Vår rosenmagnolia blommar med stora rosaröda blommor på försommaren.

13/100 HÅLLBAR SHOPPINGKASSE
Leva mer hållbart kan innebära små förändringar i vardagen som vi alla kan göra. För att klara klimatut¬maningarna krävs såklart stora samhällsinsatser. Men att leva mer hållbart kan också innebära små förändringar i vardagen som vi alla kan göra. Det är en ny lag från och med den 1 juni som innebär att alla affärer måste berätta att påsarna är dåliga för miljön och varje år använder en svensk ca 130 plastpåsar. Det är ju enkelt att tacka nej till plastpåsen nästa gång du handlar. Därför vill vi med vår shoppingkasse gärna föregå med gott exempel och visa att en förändring är möjlig. Vi har tagit fram en tygkasse i 100 % återvunnen bomull som gör din shopping roligare och såklart bättre för miljön.

14/100 PAUSYTA I MILJÖNS TECKEN
Vi fortsätter vår hållbara resa med att utveckla våra pausytor och det gör vi samarbete med Skåne Stadsmission/REMAKE. REMAKE är deras eget design- och klimatsmarta varu¬märke där alla produkter med öm hand skapas av verksamhetens deltagare i praktik och arbetsträning. Vi vill ge dig pausytor som gör dig överraskad och där du i lugn och ro kan vila dian shopping trötta fötter. Samtliga ytor kommer sakta men säkert att omvandlas och genomsyra inne möte ute på ett annorlunda och kreativt sätt.

15/100 #ÅTERWIN-WIN
Klädinsamlingen #Återwin-win är årets viktigaste kampanj på Mobilia och den arrangeras för fjärde året i rad. Det är ett samarbete mellan Atrium Ljungberg och Skåne Stadsmission och gåvorna bidrar till ett medmänskligt Skåne. Så har du kläder som barnen växt ur eller som du inte använder längre? Passa på att lämna in dessa på Mobilia under 20–29 oktober, så ser de med hjälp av Skåne Stadsmission till att plaggen ges till någon som verkligen behöver dem. Som tack får du 20 % rabatt på en valfri vara i medverkande butiker. Du hittar insamlingsstationen i Mobilia Information, ingång D i södra huset. Malmöborna engagerar sig betydligt mer än vanligt att hjälpa till i Återwin-win och minska klyftorna mellan människor i Malmö. I fjol samlade vi in fantastiska 24,5 ton kläder och i år är målet 30 ton. Hem och rensa i din garderob - alla kan göra skillnad! 

16/100 ELDRIVEN SERVICEBIL
Vår ambition är att arbeta hållbart i alla lägen som det går. Driftpersonalen på Atrium Ljungberg/Mobilia kör en 100 % eldriven bil när de ska ta sig till sina olika fastigheter i Malmö. Det är mindre miljöpåverkan då vi använder oss av el producerad till 100 % med vattenkraft och inte fossila bränslen. Enkelt och avgasfritt tar vi oss från A till B i Malmö med vår elbil!

17/100 ENERGIOPTIMERING
Vi jobbar ständigt med åtgärder för att sänka vår energiförbrukning och har exempelvis under 2017 optimerat ventilationssystemens drifttid med 5000 timmar per år. Sammantaget har vårt energieffektiviseringsarbete gjort att vår energiförbrukning minskat med 549 132 kWh under 2017 jämfört med föregående år, dvs.en besparing på drygt 4%. Visste du att 500 000 kWh motsvarar 20st villor/radhus genomsnittliga årsförbrukning av energi?

18/100 Fladdermusholkar
Mobilia bygger bostäder! …till fladdermössen. Det behövs eftersom de blir allt färre, bland annat på grund av att det inte finns tillräckligt med gamla boträd kvar. Fladdermöss är ett av de äldsta djurslagen i världen, visste du att de har gjort det i minst 60 miljoner år? Det är en ekologiskt viktig djurgrupp och är också skyddade. Därför hjälper vi till och bygger 5 stycken nyinredda bostäder som fladdermössen kan vistas i på dagarna. Dessutom slipper vi besväras av mygg. Fladdermöss äter nämligen upp till 5000 mygg under en natt. Tack för det fladdermössen!

19/100 ELBILSLADDARE
Nu laddar vi för framtiden! Att minska användningen av fossilbränsle är kanske vår allra största klimatutmaning. Intresset för elbilar och laddhybrider bara ökar och tillgången till laddplatser påverkar bland annat vilka platser elbilsägare besöker och var man gör sina inköp. Vi vill gärna hjälpa våra kunder att göra klimatsmarta val när det gäller bilåkande. Därför har vi tagit ytterligare ett stort steg att bli Malmös grönaste handelskvarter. Nu erbjuder vi fler än 75 platser för laddning av elbilar på Mobilia – så att du kan fylla på batteriet under tiden du besöker oss. Laddarna finns på alla plan i våra P-hus och Garage. Välkommen att "tanka" på Mobilia!

20/100 SEDUMTAK #2
Mobilias cykelskjul har också fått grön växtlighet som både är vacker att se på och bra för miljön. Vi använder en blandning av mossa och sedum från odlingar i Småland. När det regnar fördröjer och minskar sedumtaken avrinningen med upp till 50 % till dagvattnet, vilket minskar risken för att kommunernas avloppsnät ska bli överbelastat. Dessutom skyddar växterna takmaterialet och hjälper till att isolera. Nu är det dubbelt så miljövänligt att cykla till oss!

21/100 RÖKFRITT
Det är väl knappt någon som missat att en ny tobakslag börjat gälla. För oss innebär det bland annat att Mobilias entréer nu blir rökfria. Därför har vi satt upp skyltar som infomerar om att möjligheten att ta ett bloss inom 5 meter från entrén nu gått upp i rök. Vi hoppas att alla våra besökare - rökare såväl som icke-rökare - ska känna sig extra välkomna in.

22/100 SOLCELLER PÅ TAK
Uppe på Mobilias tak har 1525 solcellspaneler byggts för att omvandla solens strålar till el till byggnaderna. Visste du att jorden på 2h tar emot samma mängd energi från solen som världens befolkning använder under ett helt år? Solceller är ett av de mest skonsamma sätten vi kan producera el enligt Naturskyddsföreningen. Även om solen ger lite mindre energi på vintern, producerar solcellerna fortfarande el. Vi kommer i framtiden köpa mindre energi även om vi inte blir helt självförsörjande och resterande el som vi köper in är ursprungsmärkt vattenkraft. Mobilia är med sina 2500 kvadratmeter Malmös största solcellsanläggning.

23/100 Återbruket
Malmös första återbruksbasar – Återbruket – hittar du såklart i Malmös grönaste handelskvarter. Återbruket är en kreativ hub inriktad på hållbar produktdesign. Här finns butiker som säljer återbrukat, up-cyclat eller hållbart producerat varor, men också verkstad, lounge, fotostudio, kontorsplatser och ett litet café. Den självklara mötesplatsen för alla som vill bidra till en bättre framtid på planeten Jorden. Och helt i linje med Malmö stads vision om att Malmö år 2020 ska vara världsbäst på hållbar stadsutveckling. Du hittar Återbruket i Norra huset. Om du vill hyra en plats på Återbruket kan du göra en intresseanmälan på deras hemsida.

24/100 Sveriges största växtvägg
En vertikal trädgården om hela 270 kvadratmeter byggs upp på Mobilia, närmare bestämt över entrén till barnkulturhuset Funnys Äventyr som öppnar till hösten. Sveriges största växtvägg blir ett levande och föränderligt inslag i kvarteret – utseendet på väggen kommer nämligen att skifta mellan morgon och kväll, kalla och soliga dagar, samt med årstiderna. Växtväggen innehåller 60 olika arter av blommor och gröna växter, varav hälften är vintergröna. Bakom väggen finns ett avancerat system som styr näring och bevattning efter temperatur och årstid. Greenworks, som skapat konstverket, har inspirerats av landskapet runt Malmö. 150 fält i olika former och nyanser ska symbolisera skånska åkerlappar.

25/100 Mobilia REKO-ring
Närproducerat utan mellanhänder med förtroende, glädje och engagemang. På Mobilia REKO-ring hittar du lokal mat efter säsong, med känt ursprung direkt från producenten. Genom att handla här stödjer du den lokala ekonomin och bidrar till att minska långa transporter och onödiga förpackningar. Välj att handla på ett schysst, trevligt och rättvist sätt. Välkommen till Mobilia REKO-ring varje torsdag!

26/100 EN GOD JULHANDLING
I samarbete med Skåne Stadsmission skänker Mobilia 50 kr för varje köp av presentkort för 250 kr eller mer mellan den 1–24/12 2020. Tack vare era köp skänker vi 108 105 kronor till Skåne Stadsmission. Tillsammans med vår fastighetsägare Atrium Ljungbergs övriga handelsplatser Sickla Köpkvarter, Gränbystaden och Söderhallarna skänktes hela 430 000 kronor till de olika lokala Stadsmissionerna. Det gör en stor skillnad för många människor vilket är helt fantastiskt. Tillsammans❤

27/100 MATMISSIONEN
Skånes första sociala matbutik Matmissionen Skåne har öppnat på Mobilia! Här kan människor som lever på en mycket låg inkomst köpa livsmedel till kraftigt nedsatt pris. På så sätt bekämpar vi matfattigdom och skapar möjligheter för människor att äta bra trots knappa förhållanden. Dessutom hjälper vi butiker och livsmedelsproducenter att minska matsvinnet. Bra va? Läs mer om vad som krävs för att bli medlem och handla i butiken på vår hemsida www.skanestadsmission.se/matmissionen

28/100 MOBILIA STÖDJER STIFTELSEN LÄXHJÄLPEN

Stiftelsen Läxhjälpen har som ändamål att bedriva ett riktat och resultatfokuserat läxhjälpsprogram för högstadieelever med svaga betyg. Målet är att få fler unga att klara skolan, höja sina betyg och öka sina framtidsmöjligheter. Med Läxhjälpen angriper vi ett av Sveriges största problem idag – bristen på integration och att så många unga inte klarar skolan och hamnar i tidigt utanförskap. Läs mer på www.laxhjalpen.se